Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD İthalat Ürünlerine Gümrük Vergilerinden Muafiyet Getirdi

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere uygulanan yüzde 125’lik gümrük vergilerinden muafiyet getirdi ve firmalardan bu ürünleri belirlemelerini istedi. Bu adım, Çin’in ticaret savaşının ekonomik sonuçları konusundaki endişelerini en açık şekilde gösteriyor.

Ticari Çatışmalara Dizginleyici Sinyal

Washington’dan gelen gerginliği azaltıcı açıklamaların ardından gelen bu muafiyet, dünyanın en büyük iki ekonomisinin arasındaki ticaretin büyük bölümünü dondurduğu ve küresel durgunluk korkularını artıran ticaret savaşını kontrol altına almaya yönelik bir işaret olarak yorumlanıyor.

Çin’in gümrük vergileri konusunda attığı bu adım, ABD dolarını hafifçe yükseltirken, Hong Kong ve Japonya’daki hisse senedi piyasalarını olumlu yönde etkiledi. Çin hükümeti henüz bu muafiyetler hakkında bir açıklama yapmadı ancak ticaretin geleceği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Pekin, Politbüro’nun yaptığı açıklamada, gümrük vergilerinden en çok etkilenen firmaları ve işçileri destekleyerek ülke içindeki ekonomik istikrarı korumaya yönelik adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı.
Politbüro, ticaret savaşına karşı hazırlıklı olduklarını ve gerekirse ticaret mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

Şirketlerden Kendilerinin Talep Sunmaları İsteniyor

Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir çalışma grubu, gümrük vergilerinden muaf tutulacak ürünlerin listelerini topluyor ve şirketlerden taleplerini sunmalarını istiyor. Bakanlık, geçtiğimiz günlerde Çin’deki 80’den fazla yabancı şirket ve iş odası ile, ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinin yerli işletmeler üzerindeki etkisini görüşmek üzere toplantılar düzenledi.

Çin Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, “Çin hükümeti, ABD’den ithal edilen ve başka hiçbir yerde bulunmayan ürünlerle ilgili olarak şirketlerimize sorular yöneltiyor. Bu da tedarik zincirinde aksamalara yol açabilir” dedi. Ayrıca, bazı ilaç şirketlerinin, Çin’e ABD’den gümrük vergisi olmadan ilaç ithalatı yapabildiği belirtildi. Ancak, bu muafiyetlerin yalnızca ilaç sektörü ile sınırlı olduğu düşünülüyor.

Fransız uçak motoru üreticisi Safran SAF.PA’nın CEO’su da, Çin’in havacılık ekipmanları gibi belirli ürünlerde gümrük muafiyeti sunduğunu belirtti. Bu tür muafiyetler, Çin’deki üretim maliyetlerini hafifletebilir ve ticaret savaşındaki gerilimi azaltmaya yönelik önemli bir adım olabilir.

Çin hükümetinin bu kararları, özellikle ABD’nin ticaretle ilgili tutumunu değiştirmesi ve gümrük vergilerini kaldırması halinde, Çin ekonomisinin ticaret baskılarından daha az etkilenmesine yardımcı olabilir. Ancak, Çin ekonomisi artan işsizlik, deflasyonist baskılar ve satılamayan ihracat ürünlerinin birikmesi gibi zorluklarla karşı karşıya.

Bundan önce, Çin’in büyük ilaç şirketleri, örneğin AstraZeneca ve GSK’nın Çin’e yönelik ürünleri için ABD’de üretim tesisleri bulunduruyor. Bu durum, Çin’in ABD’den ithal ettiği bazı kritik ürünlere olan bağımlılığını gösteriyor.

Related Posts

THY’den İran, Irak, Suriye ve Ürdün yolcularına ilave haklar

Türk Hava Yolları (THY), İsrail’in İran’a saldırısı nedeniyle seferleri iptal edilen İran, Irak, Suriye ve Ürdün’e gidecek yolculara ilave haklar tanındığını duyurdu.

Mehmet Şimşek: Dünya Bankası, ülkemizin büyüme tahminini 0,5 puan artırmıştır

Mehmet Şimşek: Dünya Bankası, ülkemizin büyüme tahminini 0,5 puan artırmıştır

Moğolistan’da enflasyonun beli büküldü

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülkede yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 8,3’e düşerek son altı ayın en düşük seviyesini gördü. Bir önceki ay yüzde 8,6 olan enflasyon, kasım 2024’den bu yana kaydedilen en düşük oran olarak …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları belli oldu (10 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 9 milyon 360 bin 490 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 5 milyon 139 bin 134 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

63 yıllık Türk inşaat devi iflas etti

1962 yılından beri faaliyetlerine devam eden ve Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki ünlü Çam Otel’in de sahibi olan Oğultürk İnşaat’ın konkordato sürecinin ardından iflasına karar verildi. Şirket, mahkemenin verdiği kararın ardından iflas içi konkordato talep ederken, mahkeme konkordato talebine olumlu yanıt verdi.

Estonya’nın dış ticaret açığı daraldı

Estonya’nın dış ticaret açığı, 2025 Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla daralarak 332 milyon euroya geriledi. Açığın azalmasında ihracatın ithalattan hızlı artması etkili oldu. Estonya İstatistik Kurumu’na göre ihracat yıllık bazda yüzde 3 …