Çin’den şaşırtan faiz kararı

Çin Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını ve Faiz Oranlarını İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürürken, aynı zamanda kısa vadeli borç faizlerinde de indirime gitti.

PBoC’dan yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan düşürülecek. Bu kararın piyasaya 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 138,9 milyar dolar) likidite enjekte etmesi bekleniyor.

Çin’deki her finans kuruluşu için ayrı zorunlu karşılık oranı uygulanırken, yapılan bu indirimin zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasını yüzde 6,2’ye çekeceği tahmin ediliyor. Bu, 2025 yılında zorunlu karşılık oranlarında yapılan ilk indirim olma özelliği taşıyor. Daha önce PBoC, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık zorunlu karşılık oranı indirimleri yapmıştı.

Gece, Hafta ve Ay Sonu Faiz Oranlarında İndirim

Bunun yanı sıra PBoC, 7 günlük ters repo faizi ve gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık bir indirime gitti.

8 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak olan indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e, gecelik faiz oranı yüzde 2,25’e, haftalık faiz oranı yüzde 2,4’e ve aylık faiz oranı ise yüzde 2,75’e düşürülecek. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit kaldı.

Ters repo işlemleri, Merkez Bankası’nın ileri tarihlerde menkul varlıkları geri almak üzere satın alarak piyasaya likidite enjekte ettiği işlemlerdir. SLF ise Çin bankalarının merkez bankasından kısa vadeli kredi almasını sağlar.

Bu indirim kararlarının, “orta derecede gevşek para politikası” uygulamayı ve reel ekonomiye destek sağlamayı amaçladığı belirtildi.

ABD ile Müzakereler Sonrası Alınan Karar

Para politikası tedbirleri, Çin ve ABD’nin karşılıklı tarife artışları ile tırmanan ticaret geriliminin çözümü için müzakerelere başlayacaklarını açıklamasının ardından geldi.

ABD yönetimi, Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşeceğini duyurduktan sonra Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle görüşeceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, ticaret ortaklarına karşı yerel esaslara dayalı tarifeler uygulama kararı almıştı. Çin’in bu hamleye karşılık vermesiyle iki ülke arasında bir tarife savaşı yaşanmış, ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 145’e kadar artırmıştı.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlandı! Atama kararları Resmi Gazete’de

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir