Çocukta, 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!

DEHB Tanısı ve Belirtileri

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan bireylerde, dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi belirtiler görülebilir. Dr. Öğr. Üyesi Murat Yusuf Hüseyin, dikkat eksikliğinin genellikle dikkatin çabuk dağılması, odaklanma güçlüğü, unutkanlık ve zamanlama problemleri şeklinde kendini gösterdiğini belirtiyor.

Hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri ise hareketsiz oturma zorluğu, sürekli huzursuzluk hissi, sabırsızlık, sürekli bir şeyler yapma ihtiyacı gibi durumlarla ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin 12 yaşından önce başlaması ve hayatın birden fazla alanında soruna neden olması gerekmektedir.

DEHB Belirtilerinin Erişkinlikte Azalması

Erişkinlikte DEHB belirtilerinin hiperaktivite ve dürtüselliğin azalma eğiliminde olduğunu vurgulayan Hüseyin, dikkat eksikliği belirtilerinin devam ettiğine dikkat çekiyor. Karmaşık yaşam koşulları nedeniyle dikkat eksikliği sorunlarının yetişkinlik döneminde daha belirgin olduğu belirtilmektedir.

DEHB ve Psikiyatrik Eş Tanılar

DEHB tanısında diğer psikiyatrik durumlarla karışmaması için detaylı bir anamnez alınması önemlidir. DEHB belirtilerinin farklı psikiyatrik durumlarla karşılaştırılması gerekmektedir. Bu durumda, psikiyatrik eş tanılar sorgulanmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.

Araştırmalar, DEHB’de psikiyatrik eş tanının yaygın olduğunu göstermektedir. Muayene sırasında ayrıntılı bir değerlendirme yapmak ve olası eş tanıları sorgulamak önemlidir. Ayrıca, DEHB ile ilişkili olan dalıp gitme şikayetleri ile epileptik nöbetler arasındaki farkın belirlenmesi için uzman görüşü alınmalıdır.

Related Posts

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.