40-60 YAŞ ARASINDAKİ KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
‘Donuk omuz’ olarak adlandırılan sendroma sahip kişiler günlük hayatta birçoğumuzun yapabildiği eylemleri yapmakta güçlük çekiyor. 40-60 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülen bu durum tedavi edilmediği noktada 1-3 yıl içinde çoğunlukla kendiliğinden gerilemeye başlıyor. Ancak gerileme öncesi dönemde kişilerin yaşam kalitesinde ciddi problemlere yol açabildiği için uzmanlar tedavi seçeneğinin önemine vurgu yapıyor.
‘ORTALAMA 3-4 AY İÇİNDE RAHATLAMA SAĞLANIYOR’
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kerem Bilsel, günümüzde çeşitli tedavi seçenekleriyle hastaların sağlıklı bir omuza kavuşabildiklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Bilsel, “Tedavi süreleri ve günlük aktivitelere tam anlamıyla dönüş her uygulama için farklılık gösterse de cerrahi veya cerrahi dışı seçeneklerle ortalama 3-4 ay içerisinde rahatlama ve geri dönüş sağlanabiliyor. Tedavide önemli olan ve sürdürülmesi gereken nokta fizik tedavi ve rehabilitasyona düzenli bir şekilde devam etmek” diye konuştu.
DİYABET VE TİROİT PROBLEMİ OLANLAR RİSK TAŞIYOR
Donuk omuz sendromunun en çok görülen tipinde sebep aslında belli olmayabiliyor. Ancak omuz çevresinde oluşan yaralanmalar ya da kırık sonrasında yapılan ameliyat veya omzu uzun süre hareketsiz tutmak da bu sendroma sebebiyet verebiliyor. Diyabet ya da tiroit hastalıkları olanların kan şekeri veya tiroit hormonlarındaki kontrolsüz değişikliklere bağlı olarak da risk taşıdıkları biliniyor.
3 AŞAMADAN OLUŞUYOR
Prof. Dr. Kerem Bilsel, donuk omuz sendromunun donma, katılaşma ve çözülme olmak üzere 3 aşamadan oluştuğunu belirtti. Donma fazının, ağrının en şiddetli yaşandığı dönemi oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilsel, bu dönemin genellikle 2 ile 9’uncu aylar arasında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Bilsel, bu dönemde yaşadıkları ağrı nedeniyle hastaların geceleri uyku problemi yaşadığının altını çizdi.
SAÇLARI TARAMAK BİLE ÇOK ZOR
İkinci fazın katılaşma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kerem Bilsel, bu dönemin hastalığın 4 ila 9’uncu ayları arasında daha çok görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Bilsel, ikinci fazda kişilerin giyinme, soyunma, yemek yeme ve saçları tarama gibi eylemlerinde problemler yaşadığını belirtti. Üçüncü fazın çözülme olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilsel, “Hareketlerin açılmaya başladığı çözülme fazı, sendromun 5 ile 26’ncı aylarına denk gelen aralığında görülüyor. Hastanın rahatladığı ve iyileşme gösterdiği dönemi ifade ediyor” diye konuştu.
‘TABURCU OLDUKTAN SONRA FİZYOTERAPİYE YÖNLENDİRİLİYORLAR’
Problemin çözümüne önce ilaçlar eşliğinde uygulanan fizik tedavi yöntemiyle başlandığını söyleyen Prof. Dr. Kerem Bilsel, ikinci seçeneğin ultrason eşliğinde lokal anestezi yöntemi olduğunu ve daha sonrasında ise bu tedavilere fizyoterapinin eklendiğini söyledi. Donuk omuzda ilk 8-10 ay içinde tedaviye yanıt alınamadığı durumda nadiren de olsa ameliyat gerekebildiğini belirten Prof. Dr. Bilsel, “Hasta, ameliyatın ardından kateterden yapılacak olan lokal anesteziyle erken hareket imkânı sağlayan egzersizlere başlatılabiliyor. Hasta 2-3 gün içinde taburcu olduktan sonra fizyoterapi merkezine yönlendiriliyor” dedi.