Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Wear OS İle Çalışan Akıllı Saatler, Deprem Uyarılarına Hazır

Bu özellik artık Wear OS işletim sisteminde de kullanılabilecek. Yani eğer bir Wear OS akıllı saatiniz varsa ve cihazınız internete bağlıysa, telefonunuzu yanınızda taşımasanız bile bileğinizde deprem uyarıları alabileceksiniz.

AYARLARI NASIL YAPABİLİRSİNİZ?

Popüler bilim dergisi Popular Science Türkçe’nin aktardığı bilgilere göre, bu özelliğin resmi adı Android Deprem Uyarıları Sistemi. Bu özelliği, telefonlarımızın ayarlar kısmında bulabiliriz. Örneğin, Galaxy telefonlarda Güvenlik ve acil durum > Deprem uyarıları bölümünde bu ayara ulaşabilirsiniz.

Bu özellik genellikle cihazınızı ilk kurduğunuzda açık olacaktır. Ancak herhangi bir nedenden dolayı kapatılmışsa, ayarlardan tekrar aktifleştirebilirsiniz. Ayrıca, uygulamanın nasıl çalıştığı ve güvenlik ipuçları hakkında bilgi alabileceğiniz gibi, Tanıtımı gör seçeneği ile daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz. Ancak, bu uyarıları kullanırken dikkatli olmanızda fayda var çünkü uyarılar oldukça yüksek sesle çalabilir.

Wear OS’ta ise ekstra bir ayar yapmanıza gerek yok. Saatiniz, telefonunuza yapılan uyarıları eş zamanlı olarak gösterecek. Dolayısıyla, uyarılar için sadece bir cihaza bağlı değilsiniz; bir Wear OS cihazınız varsa, deprem uyarılarını hem saatinizde hem de telefonunuzda görebilirsiniz.

Uyarılar Nasıl Çalışıyor?

Google, erken uyarı sisteminde veriyi iki farklı kaynaktan alıyor: ABD Jeolojik Araştırma Kurumu tarafından yönetilen ShakeAlert sistemi ve dünya genelindeki milyarlarca Android cihazdan anonim şekilde toplanan ivmeölçer verileri.

Telefon veya saat ekranınızda göreceğiniz bilgiler, size üç önemli detay sunacak: Depremin merkezine olan uzaklığı, depremin büyüklüğünü ve beklenen sallantı seviyesini. Eğer hafif bir sallantı bekleniyorsa, telefonunuzda bir bildirim alacaksınız.

Eğer orta ila şiddetli bir sallantı bekleniyorsa, uyarılar daha ciddi bir şekilde çıkacaktır. Ekranınız ışıklanacak, cihazınız yüksek sesle çalacak ve uyarı ekranınız tüm alanı kaplayacak şekilde görünecektir. Ek olarak, nasıl korunmanız gerektiğine dair öneriler de alacaksınız: Çök, kapan, tutun gibi.

Her iki durumda da, depremin nerede olduğu ve güvende kalmanın yolları hakkında daha fazla bilgi almak için bildirime dokunabilirsiniz. Hasar görebilecek binalardan uzak durma, acil durum çantasını hazırda bulundurma ve gaz vanalarını kontrol etme gibi ipuçlarına kolayca erişebilirsiniz.

Unutmayın, Android’in Deprem Uyarıları Sistemi depremleri tahmin etmek için değil, başladıktan sonra hızlıca uyarı göndermek için tasarlanmıştır. Bu uyarılar, olası etkilere karşı hazırlıklı olmanız için hayati önem taşıyabilir.

Kendinizi güvende hissettiğinizde, “yakınımdaki depremler” gibi aramalar yaparak bölgenizdeki depremler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Son yaşanan depremler en üstte listelenecektir. Bu sistemin nasıl çalıştığı ve verilerinizin nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi almak için resmi Google destek belgelerine başvurabilirsiniz.

Related Posts

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

WhatsApp’a yapay zekâlı mesaj özeti geldi

WhatsApp, kullanıcıların okunmamış mesajlarına hızlıca göz atmalarını sağlayan yeni bir yapay zekâ özelliğini duyurdu. Message Summaries (Mesaj Özetleri) adı verilen bu yenilik, mesaj gizliliğini koruyarak kullanıcıların bireysel ve grup sohbetlerinde olan biteni özetle görmelerine olanak tanıyor.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Beton artık çatlak tanımıyor! Geleceğin teknolojisi

İnşaat sektöründe çığır açan bir yenilik, kendini onaran beton teknolojisi, dünya genelinde bilim insanlarının ve mühendislerin ilgisini çekti. Çatlaklarını kendi kendine tamir edebilen bu malzeme, altyapıların ömrünü uzatırken bakım maliyetlerini …

Yunusemreli judocular Mardin biletini 19 madalya ile aldı

Yunusemre Belediyespor’un judocuları, Minikler Judo İl Birinciliğinde 19 madalya elde ederek Mardin’de yapılacak Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı.