Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Su Tüketiminin Sağlık Üzerindeki Önemi

İnsan vücudu için sıvı dengesinin önemi unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, suyun yaşamsal faaliyetler için gerekliliğine dikkat çekerek “Vücutta bulunan suyun yüzde 60’ı hücre içinde, yüzde 40’ı ise hücre dışında bulunur” şeklinde açıklama yaptı.

Metabolizma Hızına Bağlı Olarak Günlük Su İhtiyacı Değişebilir

Susama mekanizmasının işleyişi hakkında bilgi veren Yiğit, “Kandaki iyon yoğunluğunun yüzde 1 artması ile hipotalamustaki susama merkezi uyarılır” ifadelerini kullandı.

Yiğit’e göre vücutta yüzde 3 sıvı kaybı kan hacmini ve fiziksel performansı azaltırken, yüzde 5 ve üzeri sıvı kaybı baş dönmesi, yorgunluk gibi belirtilere yol açabilir. Günlük su ihtiyacı, kişinin ağırlığı başına 30 mililitre olup aktivitelere, çevre sıcaklığına ve metabolizma hızına göre değişiklik gösterebilir.

Su İhtiyacı Sadece Saf Suyla Karşılanmalı

Yiğit, birçok araştırmanın vücudun sıvı ihtiyacının öncelikle saf su ile karşılanması gerektiğini belirtti. Çay, kahve gibi içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığını ve hatta vücuttan su atımını arttırdığını dile getirdi. Yiğit, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nin 2022 önerilerine göre günlük en az 600-1500 ml saf su tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Önerilere göre günde en fazla 800 ml çay ve kahve, en fazla 500 ml yağsız veya az yağlı süt ve en fazla 125 ml meyve suyu tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca sıcak havalarda vücuttaki sıvı ihtiyacının arttığına dikkat çeken Yiğit, su tüketimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Eğer sade su içmekten hoşlanmıyorsanız, suya meyve dilimleri ekleyerek veya limon, nane yaprağı, seylan tarçını gibi doğal aromalarla zenginleştirerek tüketebilirsiniz.

Related Posts

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.