Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

Hashimoto Hastalığı ve Belirtileri

Gençlerde de görülüyor

Günümüzde çevresel toksinler, aşırı iyot tüketimi, sigara kullanımı ve aşırı stres derken Hashimoto hastalığının giderek yaygınlaştığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, son yıllarda sadece yetişkinlerde değil gençlerde de görüldüğünü söylüyor. Hashimoto; sürekli yorgunluk, halsizlik, kilo verememe, cilt ve saç kuruluğu gibi belirtilerle kendini gösterirken tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir.

Otoimmün bir hastalık

Hashimoto hastalığı, bağışıklık sisteminin tiroit bezini hedef alıp iltihaplandırdığı otoimmün bir hastalık olarak tanımlanıyor. Dr. Zeynep Ece Demirbaş, hastalığın metabolizma üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, erken teşhis ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabileceğini vurguluyor.

En sık görülen bağışıklık sistemi hastalığı!

Hashimoto tiroiditi, tüm otoimmün hastalıklar arasında en sık görülen hastalıktır. Ortaya çıkma sıklığı kadınlarda daha fazla olmasına rağmen erkeklerde ve tüm yaş gruplarında da görülebilir. Hashimoto hastalığının belirtileri genellikle yavaş geliştiği için fark edilmeyebilir. Bu nedenle erken teşhis büyük önem taşır.

Sağlıksız yaşam alışkanlıkları da neden olabiliyor!

Dr. Zeynep Ece Demirbaş’a göre, Hashimoto hastalığına sadece genetik faktörler değil, çevresel faktörler ve sağlıksız yaşam alışkanlıkları da neden olabilmektedir. Bu nedenle hastalığa karşı toplumsal farkındalığın artırılması gerekmektedir.

Hashimoto’da (Haşimato) bu belirtilere dikkat!

Dr. Zeynep Ece Demirbaş’a göre, Hashimoto hastalığı hipotiroidiye yol açtığında en sık görülen belirtiler şunlardır; sürekli halsizlik ve yorgunluk, kilo verememe, cilt ve saç kurulukları, kabızlık, depresif ruh hali, ödem, kas ağrıları, cinsel istekte azalma, adet düzensizlikleri ve üşüme gibi belirtiler görülebilir.

Related Posts

Doç Dr. Candevir: “Terliyken soğuk su içme, hasta olursun” inanışı şehir efsanesi

Doç Dr. Candevir: “Terliyken soğuk su içme, hasta olursun” inanışı şehir efsanesi

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.