Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Arzu Jalilova, ailelerin çocuklarında şeker hastalığından şüphelenmediği için doktora farklı sorunlarla başvurduğunu belirtiyor. Sık idrara çıkma, özellikle geceleri alt ıslatma, aşırı susama, iştah açık olmasına rağmen kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluğun en sık görülen belirtiler olduğunu söylüyor. Bu belirtiler, insülin hormonunun eksikliği ya da yetersizliği nedeniyle Tip 1 diyabete yol açabilir.

Diyabetin Artışı Hakkında Uyarı

Dr. Jalilova, çocukluk çağında en sık görülen diyabet türünün Tip 1 diyabet olduğunu ve Türkiye’de de diyabet vakalarının arttığını belirtiyor. Tip 1 diyabetin genellikle ani başlangıçlı olduğunu ve belirgin belirtilerle kendini gösterdiğini vurguluyor. Bu belirtiler arasında sık idrara çıkma, aşırı susama, iştah açık olmasına rağmen kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk yer alıyor. Bu belirtiler hızla ilerleyebilir ve tedavi edilmezse hayati tehlikelere yol açabilir.

Anne Babalara Önemli Uyarılar

Uzman Dr. Jalilova, aileleri çocuklarda şeker hastalığı belirtilerini göz ardı etmemeleri konusunda uyarıyor. Özellikle aniden gelişen kilo kaybı, susuzluk ve sık idrara çıkma belirtilerinin ciddi olabileceğini belirtiyor. Basit bir parmak ucu kan şekeri ölçümü ile tanı konulabileceğine dikkat çekiyor.

Yeni Tedavi Yöntemleri

Dr. Arzu Jalilova, çocuklarda Tip 1 diyabet tedavisinde büyük ilerlemeler olduğunu belirtiyor. Sürekli Glukoz İzleme Sistemleri ve Hibrit Kapalı Döngü Sistemleri gibi yeni teknolojilerin çocukların yaşam kalitesini artırdığını açıklıyor. Bu sistemler, daha iyi glisemik kontrol sağlayarak tedavi sürecini kolaylaştırıyor.

Ebeveynlere Önemli Tavsiyeler

Uzm. Dr. Jalilova, Türkiye’de her 100 bin çocuktan 10-20’sinde Tip 1 diyabet görüldüğünü belirtiyor. Tedavi sürecinin zorlayıcı olabileceğini ancak doğru eğitim ve destekle yönetilebileceğini söylüyor. Çocuğun tedavi sürecine aktif şekilde dahil edilmesinin önemini vurguluyor ve düzenli kontrollerin önemini vurguluyor. Diyabetli çocukların spor yapabileceğini ve sosyal aktivitelere katılabileceğini belirtiyor, önemli olanın planlı ve bilinçli olmak olduğunu ekliyor.

Related Posts

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.