
Ege’nin bereketli ovalarında yetişen ve güneşte kurutulan domatesler, işlendikten sonra başta ABD ve Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye bu yılın ilk 6 ayında 31 bin 589 ton kurutulmuş domatesi 93 farklı ülkeye ihraç etti.

Sektör, bu dönemde 95 milyon 85 bin dolar gelir elde etti.
ABD, 22 milyon 671 bin dolarlık ihracat geliriyle listenin başında yer alırken, İtalya ve İngiltere sırasıyla 14 milyon 491 bin ve 10 milyon 899 bin dolarlık ihracatla takip etti.

Kurutulmuş domatesler, Avrupa ve ABD’de genellikle makarna, pizza, salata ve hamburger gibi ürünlerde tercih ediliyor.

Yorucu mesailer altındaki kavurucu sıcakta geçen saatler
İzmir’in verimli topraklarında yetiştirilen domatesler, kavurucu sıcak altında zorlu mesailerle başlayarak Avrupa ve ABD’ye ihraç ediliyor.
Kurutulmuş domates sektöründe öncü olan Torbalı ilçesinde, nisan ve temmuz aylarında hasat edilen domatesler, kamyonlar ve traktörler aracılığıyla tarladan alınarak sürecin ilk adımını oluşturuyor.

Kükürt veya tuz atılarak kırmızıya dönüştürülen domatesler, bir hafta boyunca güneş altında bekletilerek kurutuluyor.
İşçiler, güneşin ilk ışıklarıyla birlikte beyaz örtülerle kaplı alanda çalışmaya başlayarak, kavurucu sıcak altında yaklaşık 150 kasayı kesiyorlar.

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, domates sezonuyla birlikte Torbalı Ovası’nın kırmızıya büründüğünü belirtti.

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, coğrafi işaretli kuru domatese olan ilgiden memnuniyetlerini dile getirerek, “Yaş domatesin kurutulmasının ardından katma değeri artıyor. Türkiye’de kurutulmuş domatese ilgi artıyor ve yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapıyoruz. Her geçen yıl talep artıyor.” şeklinde konuştu.