Kredi ve kredi kartlarında korkutucu tablo

Bankaların Tahsildeki Kredi Alacakları Darboğaza Girdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre, bankaların kredi alacaklarını tahsil etmede zorlandığı ortaya çıktı. Geçen yıl yüzde 3,9 olan tahsili gecikmiş alacaklardaki (TGA) artış hızı, 4 Nisan itibarıyla geçen yıla kıyasla yaklaşık 6 kat artarak yüzde 22’ye yükseldi. TGA’daki artış haftada 10 milyar TL’ye yaklaşırken, geçen yıl 12,3 milyar TL olan aylık ortalama TGA artışı bu yıl aylık 23 milyar liraya ulaştı. 2024 sonunda 294 milyar TL olan bankaların TGA tutarı 4 Nisan haftasında 358,3 milyar liraya yükselirken, TGA artış hızı da geçen yılın aynı döneminde yüzde 3,9 iken bu yıl 4 Nisan haftasında yaklaşık 6 kat artışla yüzde 22 oldu.

TGA’daki Artış 19 Mart Operasyonları Ardından Hız Kazandı

Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarını tahsil edememe sorunu, şirketlere ve ticari kredilere de sıçradı. Son verilere göre, yılbaşında 177 milyar TL olan TGA tutarı nisan başında 207,3 milyar TL’ye yükseldi. Yılbaşından bu yana TGA’daki artış oranı yüzde 17 olurken, 19 Mart operasyonlarından bu yana TGA artış hızında hızlı bir yükselme yaşandı. TGA’da haftalık artış hızı yüzde 7,2’ye ulaşırken, bireysel ve ticari kredilerde haftalık TGA artışının parasal tutarı 9,3 milyar TL’ye çıktı. Bankaların tahsil edemediği kredi alacakları haftada yaklaşık 10 milyar TL artarken, yasal takibe intikal süreçleri ve tutarları da artmaya devam ediyor. Geçen yıl TGA’ların bankaların net karına oranı yüzde 23 iken, bu yılın ilk dört ayı sonunda bu oran yüzde 39’a yükseldi.

Finansa ve Krediye Erişim Güçleşecek, Konkordato ve İflaslar Artacak

Faiz indirimlerine rağmen TGA’daki artışın hızlanması, ekonomideki durgunluğun şirketlerin kredi ödemelerinde zorlanmasına neden oldu. Bireysel ve ticari kredi faizlerinde yaşanan artışlar, Merkez Bankası’nın faiz kararıyla daha da derinleşti. Finansa erişim zorlukları yaşayan şirketlerin durumu, konkordato ve iflasların artmasına neden olabilir. TGA verileri, yasal takibe intikal eden kredi tutarları, icraya verilen bireysel kredi borçlusu ve hacizle karşılaşacak ticari kredi borçlusu şirketlerde büyük bir artışa işaret ediyor.

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Ticaret Bakanı Bolat, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Jamieson Greer ile Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Borsa günün ilk yarısında geriledi: Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,1 değer kaybederek 9.481,33 puana indi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir