Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyeye Ulaştı

Jeopolitik gerilimlerin etkisiyle küresel askeri harcamalar, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor kırdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan rapora göre, geçen yıl Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu belirtildi.

Rapora göre, küresel askeri harcamalar 10 yıldır aralıksız artıyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en büyük artışı kaydetti. Kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Yüzde 110 Arttı

Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl ülkenin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara ulaştı. Söz konusu raporda, Malta hariç tüm Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarını artırdığı vurgulandı.

ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan 2024’te en fazla askeri harcama yapan ülkeler olarak sıralanırken, bu beş ülkenin harcamaları küresel askeri harcamaların yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

ABD’nin harcamaları 2024’te yüzde 5,7 artarak 997 milyar dolara yükseldi. ABD’nin toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO askeri harcamalarının yüzde 66’sını oluşturduğu belirtildi. Avrupalı NATO üyeleri de askeri harcamalarını artırarak NATO içindeki toplam paylarını yüzde 30’a çıkardı.

Rusya’nın askeri harcamaları 2024’te yüzde 38 artarak 149 milyar dolara ulaştı. İsrail’in harcamaları yüzde 65 artışla 46,5 milyar dolara çıkarken, İran’ın harcamalarında yüzde 10’luk bir azalma görüldü.

Almanya ve Diğer Ülkelerin Durumu

Almanya’nın askeri harcamaları 2024’te yüzde 28 artarak 88,5 milyar dolara yükseldi. Dünya genelinde en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer alan Almanya, geçen yıl Hindistan’ı geride bırakarak 4. sıraya yükseldi. Fransa ve Suudi Arabistan da askeri harcamalarını artırarak Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkeleri arasında yer aldı.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti ve hükümetlerin bu alana daha fazla öncelik vermesinin ekonomik ve sosyal etkileri olabileceğini vurguladı.

SIPRI, 1966 yılında kurulmuş olup çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında araştırmalar yapmaktadır.

Related Posts

Borsa haftaya yükselişle başladı – 28 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, S&P’nin kredi notu teyidi ve güçlü bankacılık-holding performansının da etkisiyle haftaya yüzde 0,26 artışla 9.457,25 puandan giriş yaptı.

Petrol haftaya yatay başladı

Petrol fiyatları haftaya yatay başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,95 dolardan işlem görüyor.

Asya borsaları Çin hariç pozitif seyrediyor

Asya borsalarında, bölgedeki jeopolitik gelişmeler ile tarifelere ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında bulunurken, haftanın ilk işlem gününde Çin hariç pozitif seyir izleniyor.

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir