LG’nin devrimsel “rüya OLED” teknolojisi gerçeğe bir adım daha yaklaştı

Rüya OLED Teknolojisi Artık Gerçek Oluyor

OLED ekranların uzun süredir yaşadığı mavi piksel verimsizliği sorunu, LG Display tarafından çözüme kavuşturuluyor. Şirket, mavi fosforesan OLED (PHOLED) teknolojisini ticarileştirdiğini duyurdu. Bu önemli gelişme, uzun zamandır hayalini kurduğumuz “rüya OLED” ekranlarının yakın geleceğe taşınmasını sağlıyor. Bu yeni teknolojiyle, kırmızı, yeşil ve mavi alt piksellerde fosforesans kullanılarak daha kaliteli ekranlar üretilebilecek.

Zayıf Halka Artık Güçleniyor

OLED ekranlar, organik bileşenlerin ışık yayma özelliklerinden faydalanarak görüntüleri oluşturuyor. Fosforesan materyaller, floresanlara göre daha az enerji tüketmenin yanı sıra daha uzun ömürlü olmalarıyla biliniyor. Ancak mavi piksellerdeki verimsizlik ve kısa ömür nedeniyle bu alanda halen sorunlar yaşanıyordu, ki bu durum aynı zamanda ekran yanması gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep oluyordu.

LG Display, Universal Display Corporation (UDC) ile iş birliği yaparak bu mavi piksel sorununa çözüm getiriyor. Yeni mavi PHOLED panellerde çift katmanlı tandem yapı kullanılıyor. Bu yapı, yüksek verimli mavi fosforesan emisyonu sağlarken aynı zamanda uzun ömürlü floresan mavi katmanı da içeriyor. Bu sayede enerji açısından daha verimli ve daha kararlı paneller üretilebiliyor.

Verimlilik Artık Daha Yüksek

LG’nin açıklamasına göre, yeni teknoloji sayesinde OLED TV’lerde enerji tasarrufu yüzde 15’e kadar çıkabiliyor. Özellikle batarya ile çalışan akıllı telefonlar ve tabletler gibi cihazlarda daha az enerji tüketilmesi, kullanım sürelerini artırabilir. LG Display’in büyük markalara panel tedarik etmesi göz önüne alındığında, bu teknolojinin kısa sürede geniş kitlelere ulaşması bekleniyor.

Şirketin belirttiğine göre, yapay zeka bilgisayarları (AI PCs) ve AR/VR cihazları gibi yüksek çözünürlüklü ve yüksek verimli ekran gerektiren cihazlar, yeni mavi PHOLED teknolojisine odaklanacak. LG Display, 11 Mayıs’ta San Jose’de düzenlenecek olan SID Display Week 2025 etkinliğinde, küçük ve orta boyutlu cihazlara (örneğin akıllı telefon ve tabletler) yönelik geliştirdiği mavi fosforesan OLED panelini sergileyecek.

Yeni üretim sürecinin ek maliyetlere sebep olabileceği için büyük ekranlı OLED TV’ler için bu teknolojinin yaygınlaşması biraz zaman alabilir. Ancak ticarileşmiş olan bu teknolojinin gelecekte daha da geliştirilerek daha geniş bir alana yayılması bekleniyor.

Related Posts

Tesla, Elon Musk’ı kapıya koyup yerine yeni CEO mu alacak?

Elon Musk’ın siyasetteki tartışmalı rolü, Tesla hissedarlarını yeni bir CEO aramaya yönlendirmiş olabilir mi? Yayınlanan haberler böyle söylese de, konunun muhatapları farklı telden çalıyor.

RTX 5090’lı ASUS ROG Scar 18 derinlemesine inceleme!

Oyun ve içerik üretimi dünyasında sınırları zorlayan yeni bir cihaz sahnede: ASUS ROG Strix SCAR 18 G835. 250.000 TL’lik fiyat etiketiyle dikkat çeken bu dev laptop, donanımı ve performansıyla “masaüstünü aratmayan laptop” tanımını adeta yeniden …

Redmi Note 14S Türkiye’de satışa sunuldu: İşte fiyatı

Xiaomi’nin alt markası Redmi, Mart 2025’te tanıttığı yeni akıllı telefonu Redmi Note 14S modelini Türkiye pazarına getirdi. Ülkemizde resmen satışa çıkan cihaz, segmentine göre dikkat çekici teknik özellikler sunuyor. Redmi Note 14S Türkiye’de …

Eşarj’dan elektrikli otomobil şarj istasyonlarına zam

Elektrikli otomobil kullanımı ülkemizde yaygınlaştıkça şarj istasyonlarına yönelik ihtiyaç da giderek artıyor. Bu kapsamda hizmet veren birçok marka bulunuyor. Ülkemizde faaliyet gösteren Eşarj ise zam yaparak elektrikli otomobil şarj istasyonları …

Youtube TV uygulaması, yeni özellikler sunacak!

Google, akıllı televizyonlar ve oyun konsollarındaki YouTube uygulamasına yönelik yeni güncellemesini resmen duyurdu. Sunulan özellikler, içerik tüketmeyi daha keyifli bir hale getirecek. Bu gelişme, kullanıcıları ve içerik üreticileri oldukça …

2012’den bu yana görev yapıyor… İlk görüntüsü yayımlandı

NASA, Mars yüzeyinde keşif yapan Curiosity aracının uzaydan görünen ilk görüntüsünü kamuoyuyla paylaştı. 2012 yılından bu yana Gale Krateri’nde görev yapan Curiosity, Mars’ın jeolojik geçmişi ve su izleri hakkında önemli veriler toplayarak, Kızıl Gezegen’in sırlarını Dünya’ya taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir