Tayvanlı Gençler, Ruh Sağlığı Problemleriyle AI Sohbet Robotları Aracılığıyla Başa Çıkıyor
Guardian’da yer alan habere göre; 30 yaşındaki Tayvanlı Ann Li, ciddi bir sağlık sorunu teşhisi aldıktan sonra ailesine ve arkadaşlarına söylemeye cesaret edemedi. Yalnız kaldığı bir gece ChatGPT’ye yazmaya başladı. “Bu tür gecelerde AI ile konuşmak daha kolay” diyor. Çinli 25 yaşındaki Yang da benzer şekilde hissettiğini “Gerçek insanlara içimi dökmek imkansız gibi geliyor.” sözleriyle dile getirdi
Son yıllarda Tayvan ve Çin’de artan ruh sağlığı sorunları ve sınırlı profesyonel destek erişimiyle birlikte, Z kuşağı arasında yapay zeka sohbet robotları psikolojik destek için popüler hale gelmiş durumda. Araştırmalar, yetişkinler arasında AI sohbet robotlarının kullanımının, psikolojik yardım arayışında önemli bir neden haline geldiğini ortaya koyuyor.
- Tayvan’da ChatGPT
- Çin’de Baidu’nun Ernie Bot’u ve DeepSeek gibi yerel uygulamalar
Yapay zekanın zaman kazandırdığını ve daha ekonomik olduğunu belirten kullanıcılar, ruh sağlığıyla ilgili önyargılardan uzak durmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Klinik psikolog Dr. Yi-Hsien Su, yapay zekanın yüksek erişilebilirlik sağladığını ve duyguları bastırılan Çin kültüründe tarafsız “kişilik” olmasının önemli olduğunu vurguluyor.
Uzmanlar yapay zekanın sadece bir araç olması gerektiğini ve terapistlerin yerini almaması gerektiğini belirtiyor. AI sohbet robotlarının fazla pozitif cevaplar vererek kriz anlarında yetersiz kalabileceği ve tıbbi teşhisi geciktirebileceği uyarısında bulunuyor. Tayvan Psikolojik Danışmanlık Derneği, “AI bir destek aracı olabilir ancak bir terapistin yerini alamaz” diyor.
Bazı kullanıcılar AI sayesinde gerçek bir uzmana gitme cesaretini kazandıklarını belirtirken, yalnızca yapay zekaya güvenen bireylerin tehlike altında olabileceği de vurgulanıyor. Son yıllarda, bazı gençlerin sadece AI ile iletişim kurduktan sonra intihar ettiği trajik olaylar yaşandı.
Dr. Su, “AI yalnızca metinle çalışır. Ancak biz yüz yüze konuştuğumuzda jest, mimik, davranış gibi sözel olmayan ipuçlarını da değerlendiririz” diyor.