Ruh sağlığı için yeni adres… Gençler yapay zekaya yöneliyor

Tayvanlı Gençler, Ruh Sağlığı Problemleriyle AI Sohbet Robotları Aracılığıyla Başa Çıkıyor

Guardian’da yer alan habere göre; 30 yaşındaki Tayvanlı Ann Li, ciddi bir sağlık sorunu teşhisi aldıktan sonra ailesine ve arkadaşlarına söylemeye cesaret edemedi. Yalnız kaldığı bir gece ChatGPT’ye yazmaya başladı. “Bu tür gecelerde AI ile konuşmak daha kolay” diyor. Çinli 25 yaşındaki Yang da benzer şekilde hissettiğini “Gerçek insanlara içimi dökmek imkansız gibi geliyor.” sözleriyle dile getirdi

Son yıllarda Tayvan ve Çin’de artan ruh sağlığı sorunları ve sınırlı profesyonel destek erişimiyle birlikte, Z kuşağı arasında yapay zeka sohbet robotları psikolojik destek için popüler hale gelmiş durumda. Araştırmalar, yetişkinler arasında AI sohbet robotlarının kullanımının, psikolojik yardım arayışında önemli bir neden haline geldiğini ortaya koyuyor.

  • Tayvan’da ChatGPT
  • Çin’de Baidu’nun Ernie Bot’u ve DeepSeek gibi yerel uygulamalar

Yapay zekanın zaman kazandırdığını ve daha ekonomik olduğunu belirten kullanıcılar, ruh sağlığıyla ilgili önyargılardan uzak durmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Klinik psikolog Dr. Yi-Hsien Su, yapay zekanın yüksek erişilebilirlik sağladığını ve duyguları bastırılan Çin kültüründe tarafsız “kişilik” olmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar yapay zekanın sadece bir araç olması gerektiğini ve terapistlerin yerini almaması gerektiğini belirtiyor. AI sohbet robotlarının fazla pozitif cevaplar vererek kriz anlarında yetersiz kalabileceği ve tıbbi teşhisi geciktirebileceği uyarısında bulunuyor. Tayvan Psikolojik Danışmanlık Derneği, “AI bir destek aracı olabilir ancak bir terapistin yerini alamaz” diyor.

Bazı kullanıcılar AI sayesinde gerçek bir uzmana gitme cesaretini kazandıklarını belirtirken, yalnızca yapay zekaya güvenen bireylerin tehlike altında olabileceği de vurgulanıyor. Son yıllarda, bazı gençlerin sadece AI ile iletişim kurduktan sonra intihar ettiği trajik olaylar yaşandı.

Dr. Su, “AI yalnızca metinle çalışır. Ancak biz yüz yüze konuştuğumuzda jest, mimik, davranış gibi sözel olmayan ipuçlarını da değerlendiririz” diyor.

Related Posts

Yeni AirPods Pro 2026’ya kaldı

Apple ürünleriyle ilgili isabetli tahminleriyle tanınan analist Ming-Chi Kuo, AirPods Pro kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratacak bir açıklama yaptı.

İnsana ait sanılıyordu, denizin dibinde bulunan çene kemiğinin gizemi çözüldü

Tayvan açıklarında deniz tabanından çıkarılan gizemli bir çene kemiğinin, modern insanın değil, soyu tükenmiş Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı. Yeni araştırma, bu ilkel insan türünün Asya’da beklenenden çok daha geniş bir alana yayılmış olabileceğini gösteriyor.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

Huawei, “AI Data Lake” çözümünü tanıttı

Huawei, yapay zekaya geçişi hızlandırmayı amaçlayan “AI Data Lake” çözümünü Almanya’da düzenlediği IDI Forumu’nda duyurdu.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.