Türkiye İklim Ağı Kuruldu!
İstanbul (İGFA) – Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesini güçlendirecek politikaların geliştirilmesi amacıyla oluşturulan İklim Ağı, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ClientEarth, Doğa Derneği, Greenpeace Türkiye, Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO), İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), İklim için 350 Derneği (350 Türkiye) ve birçok kuruluşun katılımıyla kuruldu.
İklim Ağı, 15 farklı sivil toplum kuruluşunu bünyesinde barındırarak enerji dönüşümü ve ekosistem bütünlüğünün korunması gibi kritik konularda somut adımlar talep ediyor.
İklim Ağı üyeleri, iklim değişikliğiyle mücadelenin doğa koruma tarafından değil, aynı zamanda sosyoekonomik bir dönüşümle ele alınması gerektiğini vurguluyor. Bu kapsamda, sera gazı emisyonlarını azaltacak iklim hedeflerinin belirlenmesi, kömürden çıkışın hızlandırılması, adil bir enerji geçişinin sağlanması ve doğal alanların korunmasına yönelik tedbirlerin alınması toplum refahını artıracak bir dönüşüm için önemli adımlar olarak gösteriliyor.
WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Behiç Sabuncu, mevcut politikaların 1.5°C hedefiyle uyumlu olmadığını belirterek, Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefine ulaşabilmesi için daha iddialı ara hedeflere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Berna Balcıoğlu ise, 2025 yılında yürürlüğe girmesi planlanan İklim Kanunu taslağının gerekli azaltım ve uyum hedeflerini içermediğine dikkat çekerek, iklim politikalarının oluşturulma süreçlerinde sivil toplumun dahil edilmesinin önemine değindi.