Türkiye’nin en verimli topraklarından biri olan Hatay‘da tarım sektörü sürekli olarak genişlemeye devam ediyor. Arsuz ilçesi Madenli Mahallesi’nde çiftçilik yapan 59 yaşındaki Fehmi Kaba, kış aylarında ılıman iklimi avantaja çevirerek üç yıl önce ejder meyvesi fidanları dikmeye başladı. Geçtiğimiz yıl 1 dönüm araziden 1 tondan fazla ejder meyvesi hasat eden Kaba, bu başarıdan ilham alarak bu yıl 2 dönüm araziye ekim yaptı. Beyaz ve kırmızı ejder meyvesinden hasat yapmaya başlayan Kaba, tarladan kilogramı 180 TL’den alıcı buluyor.

“DOMATES, BİBER, KAVUN GİBİ BAKIM YAPIYORUZ”
Geçen yıl bir dönüm araziden 1 tondan fazla ürün topladığını dile getiren Kaba, ejder meyvesinin veriminden oldukça memnun olduğunu belirterek, “Bu sera toplamda 2 dönüm. İlk olarak 1 dönüm ekim yaptım ve ürünlerin verimli olduğunu görünce geriye kalan 1 dönümü de bu yıl kırmızı ejder meyvesi olarak ektim. Şu anda hem beyaz hem de kırmızı ejder meyvesi yetiştiriyorum. Bakımını domates, biber, kavun veya karpuz gibi düzenli bir şekilde yapıyoruz; ilaçlama, sulama ve gübreleme işlemlerini zamanında gerçekleştiriyoruz. Ancak ejder meyvesi soğuğa ya da sıcağa dayanıklı değil. Bununla birlikte iyi bir verim elde ediyoruz. Geçen yıl bir dönümden fazla ürün aldım. Bu yıl hava şartları nedeniyle etkilendi ancak yine de iyi bir verim bekliyorum” dedi.
Seradan doğrudan alım yapan tüccar Halil Ay, ejder meyvesinin lezzeti ve besin değerine vurgu yaparak, “Arsuz Madenli’deyiz, ejder meyvesinin tadına bakmak ve satın almak için buradayız. Bu meyve sağlam bir probiyotik ve lif kaynağıdır. Lezzeti oldukça güzel olup kiviyi andırıyor. Muz gibi soyulabilir, hafif tatlı bir aroması vardır. Gerçekten çok beğendik” dedi.