Türkiye’nin yeni mesleği: Elektrikli araç onarımcılığı
Murat KAYA
Dünyada son zamanlarda hızla artan elektrikli ve yarı elektrikli otomobiller, Türkiye’de de satış rekorları kırıyor.
Hükümet destekli TOGG’un öncülük ettiği elektrikli araçlar serisine, özellikle Amerika ve Çin menşeili saf elektrikli araçlar ile farklı ülkelerde imal edilen yarı elektrikli (hibrit) araçlar eklendi.
BAKIM VE ONARIMCI İHTİYACI DOĞDU
Bu araçların çoğalması, ülkede bu araçların servis, tamir, bakımlarını yapabilecek uzmanlara da ihtiyaç doğurdu. Elektrikli ve hibrit araçların bakımını yapabilme yetisi olan uzmanlar için devlet de, henüz tanımlanmamış bu mesleği tanıma yoluna gitti ve bu yeni mesleği, Resmi Gazete’de yayımlayarak tescil etti.
2016 YILINDAN BERİ GÜNCELENMİYORDU
“Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” başlıklı tebliğin yayımlandığı Resmi Gazete’de, 27 Haziran 2016 yılında eklemeler yapılmış meslek standartlarına bu yeni elektrikli otomobil uzmanlığı mesleği de eklenmiş oldu.
TÜRKİYE’DEKİ EN TAZE RESMİ MESLEK
Resmi Gazete’deki tebliğe göre, elektrikli ve hibrit araçların bakımı, tamiri ve servisi için artık“Batarya elektrikli ve hibrit araç bakım ve onarımcısı” görev alacak. Bu resmi isim Türkiye’de yeni bir meslek dalı olarak kayıtlara geçmiş durumda.
Bu standardı Sakarya Üniversitesi’nin hazırladığı belirtilen değişiklikte, güncelleyenin İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı, doğrulayanın da MYK Otomotiv Sektör Komitesi olduğu aktarıldı.
YENİ TERİMLER DE EKLENDİ: DİAGNOSTİK, MULTİMETRE, TERMAL SÜRÜKLENME…
Değiştirilen tebliğde elektrikli araçlarla ilgili; diagnostik, multimetre, batarya, elektrik motoru, hücre, kalibrasyon, menzil, şarj ünitesi, termal sürüklenme gibi yeni terimler de yer aldı.
MESLEĞİN TANIMI: TEHLİKELİ GERİLİM KAYNAKLI ARIZA DIŞINDAKİLER
Türkiye’nin yeni resmileşen mesleği de, şöyle tanımlandı:
“Batarya elektrikli ve hibrit araç bakım ve onarımcısı; iş sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma önlemlerini uygulayarak, kalite ve görev talimatlarına göre çalışma alanı temizliği, kontrollerini ve hazırlık işlemlerini yapan, elektrikli ve hibrit araçların servis alanına çekilmesi, bakım ve onarım işlemleri ile bataryanın şarj edilmesi işlemlerini yürüten ve mesleki gelişimine ilişkin faaliyetlerde bulunan nitelikli kişidir.. Tehlikeli gerilim kaynaklı arızası olmayan elektrikli ve hibrit araçların temel bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştiren kişidir.”
“ANKETÖR” VE “YÖNETİM DANIŞMANI” DA EKLENDİ
Resmi Gazete’de ayrıca yeni meslekler de Ulusal Meslek Standartları tebliğine eklendi.
Özellikle seçimlerde sıklıkla gündeme gelen kamuoyu anketleri için sahada görev alanları ve araştırma yapmak için iletişim kanallarıyla sorulara cevap alanları tanımlayan “anketör” mesleği, resmi olarak tanınır hale geldi.
Yine Türkiye’de birçok insanın ifa ettiği yönetim danışmanlığı işi için de, “yönetim danışmanı” mesleği literatüre eklendi.
patronlardunyasi.com